Acne, doe er wat aan
Acne, blijf er niet mee rondlopen.
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate wel eens last van gehad. Omdat puistjes vooral in het gezicht ontstaan is het een vervelend huidprobleem. Gelukkig is het vaak goed te behandelen.
Acne heeft een aantal oorzaken. Ten eerste is het een hormoonkwestie. Talgklieren zijn overgevoelig voor mannelijke hormonen. Die hormonen vergroten de talgklieren en stimuleren de productie van talg, waardoor een vette huid ontstaat. De corynebacterie groeit gemakkelijk in zo’n omgeving. De bacterie splitst de vetten uit de talg in kleinere stukjes, die vervolgens de verhoorning van de huid stimuleren. Op die manier ontstaan hoornkopjes, beter bekend als mee-eters. Zo’n mee-eter sluit het talgkliertje af waardoor er eenvoudig een ontsteking kan ontstaan. Het gevolg is een rode zwelling met eventueel een puskopje. Een puistje dus!
Bijna overall aanwezig.
Talgkliertjes tref je bijna overal op het lichaam aan behalve op de handpalmen en voetzolen. Daar zul je dus niet snel een puistje aantreffen. Verder kan acne over het hele lichaam voorkomen. Op de bovenrug, op het voorhoofd en de kin bevinden zich de meeste talgklieren.
Daar is de kans op puistjes daarom het grootst.
Niet uitknijpen
Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 13 en 25 jaar maar ook op latere leeftijd kun je er nog behoorlijk last van hebben. Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van acne. Hieruit blijkt dat het niets te maken heeft met het eten van aardbeien of chocolade, slechte hygiëne of een vitaminetekort. Wel spelen stress en erfelijke aanleg een rol. Bij elke vorm van acne is het belangrijk de huis ‘s ochtends en ’s avonds grondig te reinigen met water en zeep of goede kwaliteit reinigingsgel, tonic of milk. Knijp de puistjes niet uit! Er kunnen dan nog meer ontstekingen of zelfs lidtekens ontstaan.
Verschillende soorten acne
Er zijn verschillende soorten acne. Bij alle vormen zijn mee-eters, puistjes en infiltraten te onderscheiden. Er zijn twee typen mee-eters oftewel comedonen.
Open comedonen hebben een zwart kopje.Deze kleur wordt niet veroorzaakt door vuil maar door lichaamseigen pigment.
Gesloten comedonen zijn wit van kleur vanwege het talg dat zich heeft opgehoopt in de afgesloten talgklier.
Puistjes zijn gesloten mee-eters die ontstoken zijn geraakt.
Infiltraten zijn rode ontstoken bulten die erg pijnlijk kunnen zijn. Meestal ontstaat een infiltraat na het uitknijpen van een puistje. Hierdoor scheurt de wand van de talgklier en komt de inhoud ervan in de omringende huid terecht.
Smeren of slikken
De behandeling van acne is in eerste instantie uitwendig. Staan ontstekingen op de voorgrond dan schrijven artsen vaak een crème voor die de talgproductie remt. Is er sprake van veel mee-eters dan wordt vaak een vitamine A-zuur geadviseerd. Dit remt de verhoorning van de huid en dus ook de vorming van mee-eters. Daarnaast kan een lotion met antibiotica worden voorgeschreven om de bacteriegroei te remmen. Bij ernstige acne en als bovenstaande middelen niet helpen kan de huidarts systemische medicijnen voorschrijven die ingenomen dienen te worden. Dat is meestal ook een vitamine A-zuur of een antibioticum. Ernstige Acne kan vaak prima door de huisarts worden behandeld. Indien dat niet helpt dan blijft er niets anders over dan een verwijzing naar de dermatoloog. Vaak schrijft deze een combinatie van verschillende medicijnen voor.
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmakenService
Het geheim voor succes.
Huid verzorgingsproducten.
Biomaris nieuw in assortiment
Decaar salonbehandelingen.
Pier Augé het geheugen.
Een gezonde huid.
Huid: Uw omhulsel.
Vier huidtypen.
Bepaal uw Huidtype.
Help uw huid de winter door.
Dag- en nachtcrème weetjes.
Schoon en fris.
Acne, doe er wat aan.
Eczeem, hoe ontstaat het.
Verantwoord zonnen.
Kunstnagels.
Nieuwsbriefbijlagen.
Prijslijst behandelingen.
Lid van ANBOS
Brancheorganisatie Anbos houd zich bezig met alle facetten van schoonheidsverzorging.